Nieuw op de Energielijst 2004

 

210705 Luchtontvochtiger met tussengeschakelde warmtewisselaar

 

Download op deze site het berekeningsprogramma en bereken zelf de besparing!

De ontvochtiger (koelbatterij) met toegevoegde warmtewisselaar rechtsonder in de afbeelding hierboven is door Hemmes Energietechniek ingediend voor de energielijst 2004.  Senter heeft in de omschrijving van het bedrijfsmiddel opgenomen dat de luchtstroom ook weer door de condensor opgewarmd wordt en hierdoor leek de ontvochtiger in het bovenstaande airconditioningconcept  niet aan de omschrijving te voldoen. Na contact met Senter blijkt echter dat het weer opwarmen van de ontvochtigde lucht facultatief/deels mag geschieden.

Bouwdrogers en standalone ontvochtigers vallen direct onder de beschrijving van het genoemde bedrijfsmiddel mits voorzien van de lucht/lucht warmtewisselaar.die minimaal een kruisstroomwarmtewisselaar dient te zijn.

 

 

 

Doordat de ontvochtigde lucht facultatief door opgewarmd mag worden met condensorwarmte is het Hemmes airconditioningsconcept nu volledig op te bouwen met specifieke bedrijfsmiddelen van de energielijst en dus inclusief de verdamper, compressor en condensor.

 

Dit geldt ook voor het Hemmes systeem voor zwembadventilatie met de ontvochtiger vóór de warmteterugwinning.

.

Ontdek tevens hoe gunstig het is om na de warmteterugwinning ook de latente warmte nog uit de afblaaslucht te halen met de warmtepomp.

De ontvochtiger inclusief ventilator, compressor en condensor  vallen onder 210705

De badwatercondensor zou hier ook bij moeten horen. De warmtewisselaar voor warmteterugwinning uit de retourlucht en het facultatief nakoelen van de afblaaslucht  vallen reeds onder warmteterugwinning evenals de hiervoor benodigde retourventilator.

 

           

Download op deze site het berekeningsprogramma en vergelijk dit systeem met alle andere bekende zwembad ventilatieprincipes op ieder punt in het Mollierdiagram

 

 

Naar de inhoudsopgave