Ontvochtigers met een warmtewisselaar

 

Zonder warmtewisselaar

Diagram koude kelder

Diagram warme kelder

 

Met warmtewisselaar

Diagr  koude kelder wtw

Diagr  warme kelder wtw

 

Vergelijking van beiden in een  tabel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïnteresseerd in een energiebesparing van 50 tot 78% ?  Lees verder en bekijk daarna de tabel.

 

Een gewone losstaande luchtontvochtiger is als je de ruimte in totaal bekijkt een apparaat dat water uit de lucht haalt en de lucht opwarmt met die condensatiewarmte  plus het in warmte omgezette electraverbruik.  In werkelijkheid koelen de ontvochtigers ook eerst de lucht die daarna weer wordt opgewarmd. Voor het overbrengen van deze voelbare warmte moet de compressor ook werken en hierin ligt de energieverspilling omdat deze overdracht uit zichzelf in een warmtewisselaar kan gebeuren.

 

 

Naast de genoemde energieverspilling treedt er nog een vervelend effect op met de gewone ontvochtigers:   de ontvochtiger verwarmt de ruimte, maar daardoor moet ie weer harder pompen om de lucht zover te koelen dat de waterdamp kan condenseren.

 

Wanneer gestart wordt met de koude kelder moeten de huidige ontvochtigers de koude lucht koelen totdat het water in de lucht gaat condenseren .Diagram koude kelder

De onttrokken warmte wordt weer afgegeven aan de lucht en resultaat is dat de ruimte opwarmt.

 

De ontvochtiger heeft een bepaald koelvermogen en krijgt het wellicht niet voorelkaar om alle lucht tot het condensatiepunt (dauwpunt) te koelen. De enige ontvochtiging die dan optreedt is het beetje condens dat direct op de koudste pijpjes van de verdamper is ontstaan.  Diagram warme kelder

De compressor draaide echter wel op volle kracht en de ruimte zal nog warmer worden maar de ontvochtiger haalt bij lange na niet z´n ontvochtigingscapaciteit.

 

 

Met een warmtewisselaar rond de verdamper/koeler hoeft de koeler niet de voelbare warmte te koelen en kan zich richten op het verwijderen van de latente warmte ofwel het vocht condenseren. Wanneer de gedroogde lucht daarna terug door de warmtewisselaar gaat neemt deze de voelbare warmte op uit de ingaande lucht die daardoor helemaal wordt voorgekoeld en zelfs al vocht verliest.

 

Diagram koude kelder ontvochtigen  met wtw

Dit systeem met warmtewisselaar is veel minder gevoelig voor een temperatuurstijging in de ruimte, omdat dit een voelbare warmte is en deze voelbare warmte door de warmtewisselaar wordt heen en weer geschoven zodat de koelcapaciteit ook werkelijk voor de latente warmte en dus het condenseren van waterdamp beschikbaar is.

Diagram warmer geworden kelder ontvochtigen met wtw

 

In een  tabel is de vergelijking gemaakt tussen beide systemen van ontvochtigen.

Er worden waarden gevonden van 50% energiebesparing in het geval de ruimte nog koud is tot 78% in het geval dat de verzadigingslijn niet meer gehaald wordt.

 

Het moet toch zo zijn dat het inbouwen van een (plastic) warmtewisselaar goedkoper is dan het inbouwen van dat vermogen in verdamper, compressor en  condensor.

Op de beurs in Atlantic City stond echter een amerikaans bedrijf met een ontvochtiger met kruisstroomwarmtewisselaar en men vertelde mij dat het niet zo geweldig liep omdat de omkasting groter was geworden waardoor het gewicht boven de ¨arbo-norm¨ dreigde te komen.